Mere minimal art – nu i Marfa, Texas

23apr10

Bygningen som indeholder 100 untitled works in mill aluminum, 1982-1986

Midt i den texanske ørken ligger Marfa. En lille flække med godt 2000 indbyggere, som har fået glæde af, at Donald Judd i 1979 kastede sin kærlighed på stedet. Med økonomisk assistance fra Dia Art Foundation opkøbte Judd 1,4 km2 i den mildest talt store gudsforladte ørken i Texas, hvor han frit kunne boltre sig med sine beton- og aluminiumskulpturer. Se bare.

15 untitled works in concrete, 1980-1984

1 ud af 100 untitled works in mill aluminum, 1982-1986

De to fonde Judd Foundation og Chinati Foundation råder i fællesskab over de mange Judd-sites i Marfa. Bl.a. Judds hjem – eller ja, faktisk flere af hans hjem og alle hans værksteder. De to fonde tilbyder guidede ture til de ellers aflukkede sites.

Chinati Foundation råder over disse tre sites
100 Untitled Works in Mill Aluminum
15 Untitled Works in Concrete
The Arena

Judd Foundation råder over disse sites
– Architecture Studio, 101 North Highland Avenue
– Cobb House & the Whyte Building, 104 West Oak Street
– Architecture Office, 102 North Highland Avenue
– La Mansana de Chinati/The Block, 400 and 416 West El Paso Avenue
– The Print Building, 104 and 108 South Highland Avenue
– Art Studio, 124 West Oak Street
(læs mere her)

Architecture Office, 102 North Highland Avenue

Det spændende ved især Judd Foundations sites er, at de giver indsigt i Judds arbejdsproces og minder højtflyvende akademikere om, at Judd udover at være en stram minimalist også var en rigtig materialemand. Især hans Art Studio (herunder) giver et særligt godt indblik i hans eksperimenter med forskellige materialer.

Judd er kendt for at lade sine værker i konstruere i materialer, der hovedsageligt forbindes med maskinproduktion, byggeri og industri. Aluminium, stål, beton, krydsfinér og plexiglas. Tidligt i sit virke konstruerede han selv mange af sine værker (i træ), mens han senere lod værkerne producere på fabrik som et hvilket som helst andet industrielt produkt. Altså en demokratisering af kunsten, men samtidig er det netop disse forhold, som er med til at gøre Judds værker så svære at gå til.

Kunsthistoriens fokus på materialet i Judds værker hænger nok først og fremmest sammen med, at han gør op med symbolet og den metaforiske tænkning i sine værker. Altså de er, hvad de er. De repræsenterer ikke noget, ikke en historie eller en højere orden. Det efterlader ikke andet end værkernes materiale og materialets tekstur.
En interessant pointe i denne forbindelse er, at det er så umådeligt svært ikke at afkode værkerne som repræsentant for noget andet. Altså som symboler. Det er indlejret i den måde vi konsumerer kunst og læser litterære værker, at indlæse større betydninger og meninger. Men det er altså no go med en judd.

Art Studio, 124 West Oak Street

Hermed et lille rejsetip, hvis man har den slags minimale tilbøjeligheder. Køreturen fra El Paso til Marfa var intet mindre end smuk. Ørken, ørken og bjerge. Det var ligeledes var et rigtig eventyr at køre ud til de mystiske Marfa Lights og være tyve cm. fra en aggressiv klapperslange. Den klaprede på livet løs. Da de lokale texanere hørte om min møde med det lille kræ, udbrød en kvinde med tung nasal sydstatsaccent: “And you lived to tell about it?!” Jeg strøg hjem på hotellet og googlede ‘rattlesnake’ – og priste mig lykkelig for at min nærdødsoplevelse ikke var alvorligere (bare rolig, mor, der skete jo ikke noget).

BONUSVIDEN: Donald Judd fik to børn. Han kaldte dem Flavin Starbuck og Rainer Yingling (og her gik man og troede, han var en stram minimalist, but no).

***

Se også indlægget
Tur til Dia:Beacon – Minimal art en masse

***

Tak til Laust for fotos

Reklamer


No Responses Yet to “Mere minimal art – nu i Marfa, Texas”

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: