Fra Chinatown til København

05feb10

Så var man heller ikke mere newyorker, end at jeg på et splitsekund fór vild i Chinatown. Jeg var på vej til Down Town Music Gallery for at sige ‘davs’ på vegne af ILK. Down Town Music Gallery er en musikbutik specialiseret i ‘jazz og relaterede genrer’. En biks, der får mine arbejdsgivere i ILK til at ligne frokostjazzister (selvom de nu er ret så openminded og ret så avantgarde og eksperimenterende). Anyway, jeg (newyorkeren) havde selvfølgelig ikke noget kort med (det er kun for turister), så jeg måtte pænt spørge om vej. Hvorfor taler ingen engelsk? Heller ikke de unge kinesere kunne forstå mig. Eller kunne de og fakede uforståenhed? Grund til undren.

Se hvor jeg fint falder ind i omgivelserne, mens Anders faldt helt igennem. Hehe

De samme overvejelser slog mig efter flere besøg på Magasasa på Istedgade, hvor jeg har haft svært ved at forstå de kinesiske tjenere (især når de forsøgte sig på kinesisk. Ja, jeg ligner jo nok lidt en ægte kineser). Samme forhold, som gør sig gældende både i New York og i København såvel som mange andre storbyer. Kineserne er den befolkningsgruppe – er mit umiddelbare indtryk – som er bedst til ikke at integrere sig i det omgivende samfund, men bygge sit eget samfund mit i storbyen.

Efter en hurtig søgningGoogle Scholar bekræftes jeg i, at emnet er noget sociologer og andre studerede røvere har skrevet langt og længe om. Og hvis man gerne vil læse mere om emnet, kan det gøres her eller her (boglinks til Amazon). Jeg tror jeg investerer i den første bog – åh er blevet Amazonjunkie – og skal nok give et referat, når jeg har bladret mig gennem den (så må vi se, hvornår det bliver).

Det må jo være et sammenrend af en masse historiske, økonomiske og kulturelle faktorer, der gør, at chinatowns verden over vokser sig store. Fx har Chinatown på Manhattan bredt sig både østpå og nordpå og har bl.a. overtaget det område, man kalder Little Italy. Nu kan det italienske element i Little Italy begrænses til Mulberry Street, som egentlig mest er en turistattraktion. Yderligere er der etableret chinatowns i NYC’s yderområder. Især Chinatown i Flushing imponerer ved sin størrelse.

Dog synes jeg ikke at kunne observere, at Københavns Chinatown vokser specielt meget. Men bag hovedbanegården er der uden tvivl en højere koncentration af kinesere end resten af Vesterbro. Jeg er tilbage i København og glæder mig til at spise dim sum her.

Se mere
Gruppe på Flickr, som samler historiske fotos fra chinatowns i USA

Læs mere
www.nychinatown.org
www.asian-nation.org

Reklamer


No Responses Yet to “Fra Chinatown til København”

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: