Tur til Dia:Beacon – minimal art en masse

26jan10

Hvad er bedre, når det er koldt i vejret og du måske føler dig en lille smule under the weather end at lune sig ved noget dejligt minimal art? Og hvor gør man det bedre end i kongemuseet Dia:Beacon i byen Beacon upstate New York.

Judds kasser

Efter ca. 80 minutters ganske pæn togkørsel fra Grand Central langs Hudson River ankommer man til den lille by Beacon, hvor Dia Arts Foundation har placeret sin absolut imponerende samling af minimal art. Det er sgu så pænt, at man næsten får tårer i øjnene (det gjorde jeg faktisk). Donald Judd, Sol LeWitt, Dan Flavin, Richard Serra, Imi Knoebel og mange andre superstars. Alt hvad dit strenge minimalhjerte banker for er placeret i en gammel fabrik, der engang trykkede kikseæsker til kikseproducenten Nabisco, ja, dem med Oreo. Her har vi institutionen, som startede kunst-gør-sig-bedst-i-industrial-spaces-bølgen. Dia:Beacon er det senest transformerede rum i den lange række af industrielle rum, der nu tjener kunsten. Gigantiske rum. Med værker, der er noget nær permanente installationer, ofte er det kunstneren selv, der har integreret værket i rummet.

LeWitts tegninger på væg

Som fx Sol LeWitts systematiske immaterielle værker. ‘Farveblyant på væg’.

Serras store bronzeskulpturer

Eller Richard Serras kæmpe (meget materielle) skulpturer (må dog indrømme, at jeg blev en smule skuffet over Serra, da vores designated guide delte med mig, at Richard Serra var meget optaget af moderne dans og at – jeg citerer – at man næsten kunne mærke dansen i hans værker. Puha, sved på panden. Jeg kan heldigvis ikke rigtig mærke noget moderne dans nogen steder).

Billedkvaliteten er lidt dårlig, for det var faktisk ikke tilladt at fotografere på museet, så jeg skød fra hoften (fy, skam sig).

Dia Arts Foundation er en ‘non for profit organization’, som har rødder i 60’ernes og 70’ernes (minimal) kunst. Mange af værkerne er er ‘location specific’, og Dia har dedikeret sin arbejdsindsats i kunstverdenen til bevaring af disse særegne værker samt gjort dem tilgængelige for omverdenen. Her er tale om fx Robert Smithsons berømte Spiral Jetty, Walter de Marias Lightning Field og dittos Earth Room.

Lige et par snapshots fra turen og den lille by (ja, ok snapshots og snapshots, de pæneste af de billeder, jeg tog):

Sad i den forkerte side. Men fin udsigt til hår og Hudsons skrænter

Hudson og pæn udsigt

Beacon tager sig pænt ud

Reklamer


No Responses Yet to “Tur til Dia:Beacon – minimal art en masse”

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: